The hunt for C-34

В рамките на кампания 2010, спонсорирана от фирмите GCR и РИСК инженеринг, членовете на BSTD провеждат подводни издирвания на антични плавателни съдове, съвместно с Центъра за подводна археология, с ръководител порфесор Христина Ангелова и продължават търсенето на прочутата подводница С-34, потънала в българската акватория на Черно море през 1942 година.

На 27 юни, на около 26 мили източно от Созопол, членовете на BSTD – Росен Желязков и Владимир Явашев, с поддържащи водолази – Стоян Стоянов и Любен Дилов-син откриха и заснеха на 90 метра неизвестен петдесет метров ветроход, най-вероятно тип бриг от 18-19 век, с работно име „Мина”, чието по-подробно проучване предстои.

ИЗДИРВАНЕ, ЧРЕЗ ХИДРОЛОКАТОР ЗА СТРАНИЧЕН ОБЗОР „НЕМАН-ГБО 100” НА СЪВЕТСКАТА ПОДВОДНИЦА С-34, ПОТЪНАЛА ПРЕЗ НОЕМВРИ 1941 В АКВАТОРИЯТА МЕЖДУ МАСЛЕН НОС И НОС ЕМИНЕ.

(В периода 16 септември – 2 октомври 2010 г. бе организирано търсене на съветската подводница С-34, потънала през 1941 г край българския бряг. Международната експедицията се проведе от руската НПО ”Поклон пред корабите на Великата Победа”, представлявана от Константин Богданов, която осигури сонарната установка „НЕМАН-ГБО 100” с оператор Евгений Тутинин от Института по приборостроене в гр. Жуковский, Русия и от българска страна в експедицията участваха представители на фондация „Блек Сии Техникъл Дайвинг” (BSTD), ръководена от Михаил Заимов и Росен Желязков, както и представители на Центъра за подводна археология (Веселин Драганов) и НАИМ, БАН (Явор Иванов).) Действията по търсенето на подводницата С-34 с неинвазивни методи бяха оторизирани от страна на НАИМ-БАН чрез издаване на Разрешение № 339/15.09.2010 г.

За девет дни ефективно търсене подводницата не беше открита. Със сонограмна снимка на дъното бяха покрити над 2000 км2 в района между нос Емине, на север и Маслен нос на юг. Бяха засечени с GPS координати 28 потенциално интересни за археологията обекта, намиращи се на дълбочина между 80 и 130 м, които в бъдеще предстои да бъдат проучени от ЦПА в Созопол.